כולסטרול גבוהה
כולסטרול, זהו מרכיב מבני חיוני של קרום התא של בעלי חיים הנדרש על מנת להקים חדירות קרום תקינה ונזילות.
בנוסף לחשיבותו של הכולסטרול בתוך תאים, כולסטרול משמש גם כסימן מקדים לסינתזה של הורמוני סטרואידים, חומצות מרה, ויטמין D. כולסטרול הוא sterol העיקרי מסונתז ע"י בעלי חיים, הוא נוצר בעיקר בכבד.
פרנסואה דה לה סאל זוהתה לראשונה כולסטרול בצורה מוצקה באבנים שנתגלו בכיס המרה בשנת 1769. עם זאת, רק בשנת 1815 שהכימאי אז'ן נתן את השם: "cholesterine".
בנוסף לחשיבותו של הכולסטרול בתוך תאים, כולסטרול משמש גם כסימן מקדים לסינתזה של הורמוני סטרואידים, חומצות מרה, ויטמין D. כולסטרול הוא sterol העיקרי מסונתז ע"י בעלי חיים, הוא נוצר בעיקר בכבד.
פרנסואה דה לה סאל זוהתה לראשונה כולסטרול בצורה מוצקה באבנים שנתגלו בכיס המרה בשנת 1769. עם זאת, רק בשנת 1815 שהכימאי אז'ן נתן את השם: "cholesterine".
הכולסטרול חיוני לכל בעלי החיים, כל תא מסנתז אותו ממולקולות פשוטות יותר, התהליך בין 37 שלבים מורכב אשר מתחיל באנזים החלבונים תאי HMG-CoA reductase. עם זאת, רמות נורמליות וגבוהות במיוחד של שומנים (לרבות הכולסטרול) בזרם הדם, תלויים בליפופרוטאינים – אתם הם מובלים בזרם הדם, הם קשורים ישירות להתפתחות של טרשת עורקים.
הצריכה תזונתית יומית טיפוסית של כולסטרול, בארצות הברית, הינה 200-300 מ"ג.
יש לציין, כי הגוף מפצה על כל צריכה מופרשת של כולסטרול ע"י הפחתת יצור הכולסטרול בכבד. מסיבות אלה, ישנה לצריכת כולסטרול במזון השפעה מועטת בלבד על רמות הכולסטרול בדם. השפעה על סך תכולת כולסטרול בגוף או ריכוזים של כולסטרול בדם.
מכאן אנו מבינים ולמדים כי על הייצור העודף של כולסטרול בגופנו אחראי הכבד! ובכדי לאזן את רמות הכולסטרול בדם עלנו לא רק לצרוך פחות כולסטרול במזון אלה גם לאזן את תפקושי בכבד!!!
יש לציין, כי הגוף מפצה על כל צריכה מופרשת של כולסטרול ע"י הפחתת יצור הכולסטרול בכבד. מסיבות אלה, ישנה לצריכת כולסטרול במזון השפעה מועטת בלבד על רמות הכולסטרול בדם. השפעה על סך תכולת כולסטרול בגוף או ריכוזים של כולסטרול בדם.
מכאן אנו מבינים ולמדים כי על הייצור העודף של כולסטרול בגופנו אחראי הכבד! ובכדי לאזן את רמות הכולסטרול בדם עלנו לא רק לצרוך פחות כולסטרול במזון אלה גם לאזן את תפקושי בכבד!!!
כולסטרול ממוחזר, הכבד מפריש אותו בצורה שאינה אסטרי (דרך מיצי המרה) אל תוך מערכת העיכול. בדרך כלל כ- 50% מהכולסטרול המופרש נספגים מחדש חזרה ע"י המעי הדק למחזור הדם.
צמחים מסוימים יכולים ללצמצם את ספיגת הכולסטרול בכמויות קטנות. פיטוסטרולים (חומרים כימיים דומים לכולסטרול מיוצר בתוך צמחים), יכולים להתחרות עם ספיגת הכולסטרול במעיים, וכך פוטנציאל הפחתת בספיגת הכולסטרול.
מקורות תזונתיים של כולסטרול בדיאטה
שומנים מחיי הם תערובות מורכבות של טריגליצרידים, עם כמויות פחותות של פוספוליפידים וכולסטרול. כתוצאה מכך, כל מזונות המכילים שומן מן החי מכילים כולסטרול בדרגות שונות.
מקורות תזונתיים עיקריים של כולסטרול כוללים: גבינות ובעיקר שמנות, חלמונים (הצהוב של הביצה), בשר בקר, עוף, דגים, ושרימפס. חלב אדם מכיל גם כמויות משמעותיות של כולסטרול.
מקורות תזונתיים עיקריים של כולסטרול כוללים: גבינות ובעיקר שמנות, חלמונים (הצהוב של הביצה), בשר בקר, עוף, דגים, ושרימפס. חלב אדם מכיל גם כמויות משמעותיות של כולסטרול.
מנקודת מבט תזונתית, כולסטרול אינו נמצא בכמויות משמעותיות במקורות צמחיים. בנוסף, מוצרים צמחיים כמו זרעי פשתן ובוטנים מכילים תרכובות דמויות כולסטרול הנקראות פיטוסטרולים, אשר יכולות להתחרות עם כולסטרול על ספיגה במעיים וכך יכולים להיות בתוספת לעזרה להפחית את צריכת הכולסטרול. פיטוסטרולים באמצעות phytosterol המכילות מזונות או תוספי תזונה פונקציונליים המוכרים באופן נרחב כבעל יעילות להורדת כולסטרול LDL מוכחת. הנחיות משלימות נוכחיות ממליצים מינונים של פיטוסטרולים ב- 1.6-עד- 3.0 גרם. עם מטה אנליזה אחרונה מפגינה ירידה של כ- 8.8% בכולסטרול LDL במינון ממוצע של 2.15 גרם ליום. עם זאת, היתרונות של דיאטה בתוספת phytosterol.
עם זאת, מחקר סין משתמש בראיות אפידמיולוגיים לטעון כי קזאין מעלה כולסטרול בדם אפילו יותר מהשומן הרווי או כולסטרול.
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה