מה קשר של צריכת פחמימות ושומן רווי עם מחלות לב וכלי דם ותמותה? (בנשים אוסטרליות).
עדויות סותרות אופפות את ההשפעה של צריכת מאקרו-נוטריינטים בתזונה (שומן, פחמימות וחלבונים) על מחלות לב וכלי דם (cardiovascular disease או CVD), במיוחד אצל נשים.
הנשים (בגילאי 50-55) גויסו למחקר האורך האוסטרלי - בריאות האישה.
נשים חולקו לחמישונים לפי צריכת הפחמימות והשומן הרווי שלהן כאחוז מסך צריכת האנרגיה (TEI).
נקודת הסיום העיקרית הייתה מחלות לב וכלי דם חדש (מחלת לב / שבץ).
נקודות קצה משניות כללו תמותה מכל הסיבות, לחץ דם גבוה מקרי, השמנת יתר ו/או סוכרת.
מודלים של רגרסיה לוגיסטית רב-משתנית שהוערכו עבור קשרים עם נקודות הקצה הראשוניות והמשניות, עם התאמה למבלבלים.
תוצאות: בסך הכל עקבו אחר 9899 נשים (גיל ממוצע 52.5±1.5 שנים) במשך 15 שנים, עם 1199 תקריות מחלות לב וכלי דם ו-470 מקרי מוות.
בניתוח רב משתנים, צריכת פחמימות גבוהה יותר הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם (ptrend<0.01), עם הסיכון הנמוך ביותר למחלות לב וכלי דם עבור חמישון 3 (41.0%-44.3% אנרגיה כפחמימה) לעומת חמישון 1 (<37.1% אנרגיה כפחמימה) (OR 0.56, 95% CI 0.35 עד 0.91, p=0.02).
לא נמצא קשר מובהק בין צריכת פחמימות ותמותה (ptrend=0.69) או בין צריכת שומן רווי למחלות לב וכלי דם (ptrend=0.29) או תמותה (ptrend=0.25).
שתי צריכת שומן רווי ופחמימות מוגברת היו קשורות באופן הפוך באופן מובהק ליתר לחץ דם, סוכרת והשמנת יתר (טרנד <0.01 עבור כולם).
מסקנות: בנשים אוסטרליות בגיל העמידה, צריכת פחמימות מתונה (41.0%-44.3% מ-TEI) הייתה קשורה לסיכון הנמוך ביותר למחלות לב וכלי דם, ללא השפעה על התמותה הכוללת.
הגדלת צריכת השומן הרווי לא הייתה קשורה ל-מחלות לב וכלי דם או לתמותה, ובמקום זאת נמצאה בקורלציה עם שיעורים נמוכים יותר של סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה.
מקור: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34509998
אין תגובות:
הוסף רשומת תגובה