יום שישי, 21 בינואר 2022

הקשר בצריכת פחמימות ושומן רווי עם מחלות לב וכלי דם, קובי עזרא

מה קשר של צריכת פחמימות ושומן רווי עם מחלות לב וכלי דם ותמותה? (בנשים אוסטרליות).

עדויות סותרות אופפות את ההשפעה של צריכת מאקרו-נוטריינטים בתזונה (שומן, פחמימות וחלבונים) על מחלות לב וכלי דם (cardiovascular disease או CVD), במיוחד אצל נשים.



הנשים (בגילאי 50-55) גויסו למחקר האורך האוסטרלי - בריאות האישה. 

נשים חולקו לחמישונים לפי צריכת הפחמימות והשומן הרווי שלהן כאחוז מסך צריכת האנרגיה (TEI). 

נקודת הסיום העיקרית הייתה מחלות לב וכלי דם חדש (מחלת לב / שבץ). 

נקודות קצה משניות כללו תמותה מכל הסיבות, לחץ דם גבוה מקרי, השמנת יתר ו/או סוכרת

מודלים של רגרסיה לוגיסטית רב-משתנית שהוערכו עבור קשרים עם נקודות הקצה הראשוניות והמשניות, עם התאמה למבלבלים.



תוצאות: בסך הכל עקבו אחר 9899 נשים (גיל ממוצע 52.5±1.5 שנים) במשך 15 שנים, עם 1199 תקריות מחלות לב וכלי דם ו-470 מקרי מוות. 

בניתוח רב משתנים, צריכת פחמימות גבוהה יותר הייתה קשורה לסיכון נמוך יותר למחלות לב וכלי דם (ptrend<0.01), עם הסיכון הנמוך ביותר למחלות לב וכלי דם עבור חמישון 3 (41.0%-44.3% אנרגיה כפחמימה) לעומת חמישון 1 (<37.1% אנרגיה כפחמימה) (OR 0.56, 95% CI 0.35 עד 0.91, p=0.02). 

לא נמצא קשר מובהק בין צריכת פחמימות ותמותה (ptrend=0.69) או בין צריכת שומן רווי למחלות לב וכלי דם (ptrend=0.29) או תמותה (ptrend=0.25). 

שתי צריכת שומן רווי ופחמימות מוגברת היו קשורות באופן הפוך באופן מובהק ליתר לחץ דם, סוכרת והשמנת יתר (טרנד <0.01 עבור כולם).



מסקנות: בנשים אוסטרליות בגיל העמידה, צריכת פחמימות מתונה (41.0%-44.3% מ-TEI) הייתה קשורה לסיכון הנמוך ביותר למחלות לב וכלי דם, ללא השפעה על התמותה הכוללת. 

הגדלת צריכת השומן הרווי לא הייתה קשורה ל-מחלות לב וכלי דם או לתמותה, ובמקום זאת נמצאה בקורלציה עם שיעורים נמוכים יותר של סוכרת, יתר לחץ דם והשמנה.


מקור: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/34509998 

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה