יום שבת, 12 באוקטובר 2013

כולסטרול

כולסטרול

כולסטרול הינו גורם עיקרי למחלות לב וכלי דם. הכולסטרול יוצר את טרשת העורקים, עד עדי סתימת העורקים. טרשת העורקיםמתאפיינת בשקיעת שומנים וכולסטרול בדפנות כלי הדם. התהליך הנ"ל גורם להתעבות דפנות כלי הדם, לירידה בגמישותם ולהיצרות הקוטר הפנימי שלהם עד ליצירת חסימה, דבר הגורם לירידה בהספקה של הדם והחמצן לאיברי הגוף השונים. על כן, חשוב להוריד את רמת הכולסטרול בדם.
דיאטה דלת כולסטרול, לעשות סדר בתפריט שלנו:
  • כולסטרול ושומן רוויים מצואים בעיקר בשומן שמקורו בעולם החי, והמטרה בדיאטה היא להפחית את מקורות הנ"ל במזון.
  • יש לשמור על משקל גוף תקין.
  • רצוי לצורך מזונות עשירים בסיבים תזונתיים (סובין, קמח מלא ומוצריו, אורז מלא, קטניות, פירות וירקות בקליפתם).
  • רצוי להפחית צריכת סוכרים פשוטים (סוכר, ומוצרים המכילים סוכר, כגון: ריבה, דבש, דברי מתיקה, משקאות קלים וכו').

מזונות שאינם מומלצים בדיאטה, הם מזונות המכילים כמות גדולה של שומן רווי וכולסטרול

  • כל מוצרי החלב והגבינות המכילים 9% שומן ומעלה (גבינות לבנות, גבינות שמנת, גבינה צהובה, גבינה מלוחה, גבינות עובש וגלידות שאינן דלות שומן).
  • בשר בקר, אווז, כבש, אברים פנימיים (מוח, כבד, כליות), נקניק ונקניקיות, בשר טחון קנוי, ביצי דגים ופירות ים.
  • חמאה, מרגרינה, קקאו, קוקוס.
  • שוקולד, גלידות, מנות אחרונות עם חמאה ו/או שמנת.

מזונות מומלצים, הם מזונות המכילים שומנים צמחיים, ומזונות הדלים בשומן

  • בשר עוף והודו – לאחר הסרת העור והשומן.
  • דגים.
  • בשר בקר רזה – לא יותר מפעם בשבוע.
  • ביצים (חלמון הביצה).
  • חלב ומוצריו – הדלים בשומן: גבינות לבנות, חלב, לבן, יוגורטים ומעדנים עד 5% שומן.
  • שומנים צמחיים: שמן זית (מומלץ), תירס, חמניות, סויה, חריע, קנולה.
  • אגוזים, שקדים, בוטנים, גרעיני חמניות, שומשום, ועוד.
  • טחינה, אבוקדו, זיתים.
  • ירקות ופירות – כל הסוגים. מומלץ לגוון בסוגי הירקות ובצבעיהם, ולאכול מדי יום 5 מנות ירקות לפחות ו–4-3 מנות פרי (הנחיה זו נכונה כאשר אין טריגליצרידים גבוהים או בעיית משקל. במקרים אלו יש להתייעץ, ובמידת הצורך להקטין את צריכת הפירות).
  • קטניות – רצויות, ומכל הסוגים – חומוס, עדשים, שעועית וכו' .
מרבית הכולסטרול בגופנו נוצר עצמו (אנדוגני) בכבד, אך אין זה אומר שלא נוכל לצמצמו בדם. וזאת ע"י הגורמים שצויינו, באמצעות הימנעות ממזונות רווי שומן ושילוב מזונות בתפריט התזונתי, ניתן להשפיע על רמות הכולסטרול הטוב והרע. המזונות הפחות מומלצים, הם מזונות שמנים או עתירי כולסטרול, כמו מזון מהחי, בשר אדום, איברים פנימיים, חלמון ביצה, מזון מהיר ומטוגן, מאפים, גבינות שמנות, גלידה ונקניקים.

ערכי הכולסטרול הרצויים הם:

הכולסטרול הטוב (High Density Lipoprotein) צריך להיות באזור ה-40 מ"ג. וערכי הכולסטרול הרע (Low Density Lipoprotein) צריכים  להיות פחות מ-100 מ"ג.

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה