יום שני, 18 בינואר 2021

צריכת מגנזיום נמוכה והשמנה באוכלוסייה ים תיכונית: מגבירה נטייה להתפתחות לחץ דם גבוה

צריכת מגנזיום נמוכה ועודף משקל / השמנה באוכלוסייה ים תיכונית: מהווה סינרגיה מזיקה להתפתחות לחץ דם גבוה. 

לחץ דם גבוה הוא גורם הסיכון להתפתחות למחלות לב וכלי דם. מטרתנו הייתה לחקור את הקשר בין צריכת מגנזיום לבין יתר לחץ דם באוכלוסייה ים תיכונית, ואת האפשרות לשנות את הקשר הזה ע"י מדד מסת הגוף (BMI). 



הערכנו 14,057 משתתפים בקבוצת הפוטנציאלים SUN (Seguimiento Universidad de Navarra) (67.0% נשים) ללא יתר לחץ דם. 

בתחילת המחקר נערך שאלון תדירות מאכל של 136 פריטים. השתמשנו במודלים של קוקס המותאמים למספר גורמים סוציו-דמוגרפיים, אנתרופומטריים וסגנון חיים, ולתנאים הרווחים הקיימים בתחילת המחקר. 

בין 9.6 שנות מעקב ממוצע ראינו 1406 מקרי אירוע של יתר לחץ דם שאובחנו. קשר הפוך במודלים המותאמים לרב משתנים נצפה לצריכה גבוהה יותר של מגנזיום עד 500 מ"ג ליום לעומת צריכת פחות מ- 200 מ"ג ליום, שהייתה גדולה יותר בקרב הסובלים מעודף משקל - בעלי BMI> 27 ק"ג / מ"ר. 

משתתפים רזים עם צריכת מגנזיום הנמוכה מ- 200 מ"ג ליום לעומת גבוה יותר מ- 200 מ"ג ליום היו גם בסיכון גבוה יותר לאירוע יתר לחץ דם. 

הקפדה על הדיאטה הים תיכונית לא שינתה קשרים אלה. 

לסיכום, צריכת מגנזיום בתזונה היום יומית מתחת ל- 200 מ"ג ליום נקשרה באופן עצמאי לסיכון גבוה יותר לפתח יתר לחץ דם בקבוצת ים תיכונית, חזקה יותר עבור משתתפים הסובלים מעודף משקל / השמנת יתר. 



התוצאות שלנו מדגישות את החשיבות של עידוד צריכת מזון עשיר במגנזיום, כמו: ירקות, אגוזים, דגנים מלאים, קטניות, על מנת למנוע לחץ דם גבוה.


https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/125?fbclid=IwAR1NecbhiiBI0-G9G8-GlUlQNR7eL5Zd_kTIKJM69XvRr0xOix8dNC8RXUE


יתר לחץ דם הוא גורם הסיכון העצמאי והניתן לשינוי לאי ספיקת לב, שבץ מוחי, אוטם שריר הלב, מחלת כליות כרונית וירידה קוגניטיבית. 

בשנת 2015, יתר לחץ דם נקשר ל- 4.9, 2.0 ו- 1.5 מיליון מקרי מוות כתוצאה ממחלת לב איסכמית ושבץ מוחי ואיסכמי בהתאמה. 

נכון לעכשיו, 1.13 מיליארד מבוגרים סובלים מיתר לחץ דם ברחבי העולם על פי ארגון הבריאות העולמי (WHO) ושכיחותו עדיין עולה. לכן, יש צורך בדחיפות באסטרטגיות למניעת בריאות הציבור בכדי להילחם במגפת לחץ הדם.

המינרל מגנזיום מעורב בתהליכים תאיים בסיסיים הכוללים תגובות ביוכימיות תלויי אדנוזין טריפוספט, סינתזת חומצה דוקסיריבונוקלאית, ביטוי חומצה ריבונוקולאית, איתות תאים שריר ועצבי, מטבוליזם של גלוקוז ובקרת לחץ דם. 

מגנזיום מעורב בוויסות לחץ הדם ע"י מנגנונים מגוונים הכוללים טונוס וסקולרי ואפנון תגובתיות הפועל כנוגד סידן, מערכת הרנין-אנגיוטנסין-אלדוסטרון, תפקוד האנדותל, שיפור כלי דם ונוקשות ושחרור קטכולאמין.

מגנזיום נמצא בשפע באגוזים, בירקות עליים ירוקים, בקטניות ובדגנים מלאים, בעוד שהוא כמעט ולא קיים במזון מעובד. 

צריכת מגנזיום תזונתית אינה מספקת בחלק גדול מאוכלוסיות אירופה וארה"ב שבהן דפוסי תזונה מערביים מלאים במזון מעובד הם רגילים. ההנחיות התזונתיות לאמריקאים ממליצות על צריכה יומית של 420 מ"ג מגנזיום לגברים ו- 320 מ"ג לנשים, אך ההערכות מצביעות על כך שמעל 60% מהאמריקאים נמצאים מתחת להמלצה זו.

יש לצרוך מגנזיום באופן קבוע כדי למנוע מחסור, הקשור למתח חמצוני ודלקת בדרגה נמוכה, ובסיכון מוגבר למספר מצבים קליניים כולל יתר לחץ דם ושבץ מוחי. 

מחקרים קודמים הראו אסוציאציות הפוכות של צריכת מגנזיום בתזונה עם סיכון ליתר לחץ דם, עם פחות דיווחים על תוצאות שליליות או לא חד משמעיות. 

סקירה שיטתית ומטא-אנליזה של מחקרי קוהורט דיווחו על סיכון נמוך ב -5% ליתר לחץ דם אירוע לכל צריכת מגנזיום גבוהה יותר ב- 100 מ"ג ליום. 

בשני מטא-אנליזות של ניסויים מבוקרים אקראיים (RCT) נמצא כי למשתתפים שקיבלו תוספי מגנזיום הייתה ירידה משמעותית בלחץ הדם לעומת בקרות.  מטא-אנליזות לשעבר הציעו יתרונות עם השפעות פחות בולטות, אולי בגלל הטרוגניות של מחקרים כלולים.

מחקרים פרוספקטיביים גדולים ארוכי טווח גדולים המעריכים את הקשר בין מגנזיום תזונתי ליתר לחץ דם נערכו בעיקר בארצות הברית, אך לא באוכלוסיות ים תיכוניות. מכיוון שעודף משקל והשמנה הם גורמי סיכון עיקריים להתפתחות יתר לחץ דם, מטרתנו להעריך באופן פרוספקטיבי את הקשר בין צריכת מגנזיום לבין הסיכון לאירוע יתר לחץ דם ביחס לנוכחות עודף משקל והשמנה בקרב אוכלוסיית הים התיכון של ה- SUN ( פרויקט אורכי "Seguimiento Universidad de Navarra").

בקרב 135,361 אנשים - שנות מעקב (ממוצע ממוצע: 9.6 שנים; טווח: 0.05–17.1 שנים) בתקופה 1999–2016 ראינו 1406 מקרים של יתר לחץ דם באירוע בקבוצת SUN. 

על פי צריכת מגנזיום ליום בשלוש קטגוריות. משתתפים עם צריכת מגנזיום < 200 מ"ג ליום לעומת אלו עם צריכת > 500 מ"ג ליום היו בסיכון גבוה יותר להיות גברים, רווקות, גברים נשואים, מעשנים בהווה, אלו עם היסטוריה של דיכאון או היפרכולסטרולמיה בעבר, אלו עם רמות נמוכות יותר של פעילות גופנית בשעות הפנאי ואלה עם תדירות נמוכה יותר של נשנושים בין הארוחות. 

הם גם היו בעלי סיכויים נמוכים יותר לדבקות ב- MeDiet, פחות צריכת ירקות, פירות, קטניות, דגני בוקר, דגנים מלאים, אגוזים, שמן זית, ביצים, דגים, חלב מלא ושומן דל שומן, בשר, קפה, סך הכל צריכת אנרגיה ואלכוהול. 

היה סיכוי גבוה יותר כי צריכת שומן מוחלטת וחומצות שומן חד-פעמיות ורוויות גבוהות יותר, וצריכה נמוכה יותר של ויטמינים C ו- D, ברזל ממקורות, חומצה פולית, נתרן, אשלגן, סידן וסיבים תזונתיים.


https://www.mdpi.com/2072-6643/13/1/125/htm

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה