יום שבת, 13 בפברואר 2021

ויטמין D ושמן דגים עשויים להוריד את הסיכויים למוות וסרטן התקף לב

עדות חדשה לכך שתוספי ויטמין D ושמן דגים עשויים להוריד את הסיכויים למוות וסרטן התקף לב. 

נתונים חדשים מתוך קבוצת מטה-אנליזות אישרו את מה שראו החוקרים גם במחקר פרוספקטיבי, אקראי. Kaat Zoetekouw / Stocksy

כעת נראה שלחוקרים יש מושג טוב יותר כיצד תוספי ויטמין D ושמן דגים עשויים להועיל לאנשים.

בספטמבר הציגו מדענים מטא-אנליזות חדשות באסיפה השנתית של האגודה לגיל המעבר בצפון אמריקה (NAMS) בשיקגו והראו כי תוספי ויטמין D נמצאו כמפחיתים את הסיכון למוות מסרטן, ותוספי חומצות שומן מסוג אומגה 3 הפחיתו משמעותית את הסיכויים התקף לב. 

המטא-אנליזה של 13 מחקרים שבדקו את ההשפעות של תוספי אומגה 3 על תוצאות הקשורות ללב פורסמה ב-30 בספטמבר בכתב העת Journal of the American Heart Association (JAHA).



התוצאות מגבות תחקיר רחב היקף של כמעט 26,000 משתתפים שפורסם בינואר בכתב העת לרפואה של ניו אינגלנד (New England Journal of Medicine) והגיע למסקנות זהות לזה של מטה-אנליזות.


"נראה שלתוספי תזונה אלה יש יתרונות: לוויטמין D, הפחתת מקרי המוות מסרטן; ולגבי אומגה 3, הפחתת התקפי לב ", אומר המחבר הראשי של המחקר NEJM, ד"ר ג'ואן מנסון, פרופסור לרפואה בבית הספר לרפואה בהרווארד וראש אגף הרפואה המונעת בבית החולים בריגהאם ונשים בבוסטון.


אך מבחינת יחסי התוספים לתוצאות לב וסרטן אחרות, לא נראה שיש בהכרח תועלת, היא אומרת.


כיצד מינון יומי של ויטמין D ושמן דגים עשוי לעזור

הנתונים שפורסמו מוקדם יותר השנה בכתב העת לרפואה של ניו אינגלנד העלו  שנטילת תוספת של גרם אחד מדי יום שמן דגים (העשיר בחומצות שומן אומגה 3) נקשרה לירידה של 28 אחוז בהתקפי לב באופן כללי ולסיכון נמוך יותר ב -50% ללב קטלני. התקפות בהשוואה לאלו שנטלו פלצבו במהלך למעלה מחמש השנים בהן לקחו התוספים והמעקב אחר המחקר. שמן דגים לא הוריד את הסיכון לשבץ מוחי או לסרטן.


המשתתפים במחקר שנטלו ויטמין D מדי יום (מנה של 2,000 IU) סבלו מירידה של 25 אחוזים בסיכון למות מסרטן במהלך חמש שנות המחקר בהשוואה לאלו שבניסוי שלא נטלו שום ויטמין D; למרות שנראה כי נטילת תוספי ויטמין D לא השפיעה באופן משמעותי על מספר המשתתפים במחקר שאובחנו כחולי סרטן. (אף אחד מהניסויים לא סבל מסרטן או שהיה לו היסטוריה של סרטן כשהצטרף. ולניתוח זה החוקרים הוציאו מכל מקרי מוות מסרטן שהתרחשו בשנתיים הראשונות כדי להבטיח שהם רושמים שיעורי תמותה מסרטן שיכולים היו להיות מושפע מתוספי ויטמין D רגילים). 


עבור ויטמין D ו- OmegA-3 TriaL (VITAL) הגדולות, שהתרחשו במשך 5.3 שנים, ד"ר מנסון ומשתפי הפעולה שלה עקבו אחר 25,871 אנשים שלא היו להם היסטוריה של סרטן, התקף לב, שבץ מוחי או צורות אחרות של לב וכלי דם. כאשר הם הצטרפו למשפט. המשתתפים בניסוי היו בעיקר לבנים (73 אחוז) ולפחות 50 שנים בעת ההרשמה (הגיל הממוצע היה 67), וכללו 13,085 נשים ו-12,786 גברים.


אוכלוסיית המחקר הופרדה לארבע קבוצות - אחת שנטלה מינון יומי של ויטמין D וגם שמן דגים אומגה 3 (6,463), אחת שנטלה ויטמין D ומצב פלצבו עבור שמן דגים (6,464), אחת שנטלה תוסף שמן דגים ופלצבו של ויטמין D (6,470), ותוסף שנטל פלצבו גם לשמן דגים וגם לוויטמין D (6,474).


מטה-אנליזות תומכות ביתרונות פוטנציאליים מסוימים של שמן דגים וויטמין D

מאז שפורסמו הנתונים ממחקר VITAL, ערכו החוקרים מטא-אנליזה של חמישה ניסויים שבדקו מקרי מוות מסרטן בקרב אנשים הנוטלים ויטמין D (המייצגים כ- 80,000 איש בסך הכל), כמו גם ניתוח המטא-אנליזה שפורסם השבוע ובחן תוצאות לב וכלי דם בקרב אלו הנוטלים שמן דגים (המייצגים יותר מ 127,000 איש). שני המטא-אנליזות פורסמו ב- NAMS בשיקגו בחודש שעבר.


"המטה-אנליזות של כל הניסויים האקראיים של אומגה 3 תיעדו כי יש ירידות קטנות בהתקפי לב ובאירועים כליליים כתוצאה מתוספי מזון, אך אין ירידה בשבץ מוחי", אומר מנסון.


"וכשאתה מסתכל על כל הניסויים שנעשו על ויטמין D שהיו גדולים מספיק כדי לכלול את נקודת הסיום של מוות מסרטן, בסך הכל יש ירידה משמעותית במוות מסרטן, אז זה נראה כמו קשר מבטיח", היא מוסיפה.


ד"ר שרה סמאן, קרדיולוגית במרכז לבור סקוט אנד ווייט לגאסי בפלאנו, טקסס, שלא הייתה מעורבת במחקר, אומרת כי יש לגשת לתוצאות של ניתוחי מטה בזהירות.


"הם משלבים מחקרים עם סוגים שונים של אנשים עם מגוון מצבים רפואיים, גישות שונות ואפילו צורות שונות של התוסף", היא אומרת. "עם זאת, הדו"ח מצביע על יתרון פוטנציאלי של תוסף זול וזמין שיש לו חסרון קטן יחסית."


יתרון גדול להפחתת התקף לב נמצא באפרו אמריקאים. 

ממצא מעניין מניסוי VITAL היה כי בקרב אוכלוסיית המחקר נראו כי 5,106 אפריקאים אמריקאים קיבלו את התוצאות הדרמטיות ביותר בכל הנוגע להפחתת הסיכון להתקף לב לאחר נטילת תוספי אומגה 3. היו להם שכיחות נמוכה יותר של 77 התקפי לב בהשוואה לקבוצת הביקורת של אנשים שלא נטלו שום תוספי תזונה.


אפריקאים אמריקאים בסך הכל חווים שיעורי מוות גבוהים עקב מחלות לב בהשוואה לבנים וקבוצות אתניות אחרות, על פי קרן הלב. כ- 48 אחוז מהנשים האפרו-אמריקאיות ו-44 אחוז מהגברים האפרו-אמריקאים סובלים ממחלת לב כלשהי.


נדרש מחקר נוסף, אומר מנסון. אך אם מחקרים אחרים מראים כי אפריקאים אמריקאים יכולים ליהנות מתוספי אומגה 3, גישה זו עשויה להיות דרך פוטנציאלית לסייע בהפחתת התקפי לב באוכלוסייה זו. "זו יכולה להיות דרך לצמצם את הפערים הבריאותיים (מבחינת נקודת קצה זו), בכל הנוגע למחלות לב וכלי דם," אומר מנסון.


החוקרים מציינים במחקר JAHA שפורסם השבוע כי הניסויים הקודמים שבדקו תוספי אומגה 3 ובריאות הלב לצורך אותה מטא-אנליזה לא כללו מספיק משתתפים אפרו-אמריקאים כדי להסיק מסקנות לגבי אותה אוכלוסיה ספציפית.


ד"ר סמאן אומר, "נראה כי היה יתרון למשתתפים באפרו-אמריקה, אך חשוב לציין כי מדובר במחקר אחד, והתוצאות יצטרכו להיות מאושרות במחקרים גדולים אחרים כדי להיות בטוחים יותר."


אפשרות נוספת המניעה את השיעור הגבוה של הפחתת סיכון להתקפי לב בניסוי VITAL בקרב אפרו-אמריקאים עשויה להיות שהשכיחות של סוכרת מסוג 2 ויתר לחץ דם גבוהה בהרבה אצל אפרו-אמריקאים מאשר אצל אחרים, כלומר באופן דומה, תת-קבוצה זו סובלת מהתקפי לב רבים יותר מלכתחילה. , מסביר ד"ר בנימין הירש, מנהל הקרדיולוגיה המונעת בבית החולים לב הלב של סנדרה אטלס בס במנהסט, ניו יורק. "אם זה המקרה צריך להקניט."


מנסון משער שהתוצאות עם אפרו-אמריקאים עשויות להתייחס לחילוף חומרים ולריאציות גנים הנבדלות בין גזעים ואתניים.

הממצאים מדגישים כי אין מרשם מתאים לכל אחד כשמדובר בתוספים.

ממצא מרכזי נוסף היה שאלה שאכלו פחות דגים הרוויחו יותר מלקיחת תוספי אומגה 3. אלו שאכלו פחות ממנת דגים וחצי בשבוע (שהיה הדג הממוצע במחקר זה) סבלו מהפחתה של 19 אחוזים באירועים קרדיווסקולריים עיקריים, כמו שבץ והתקף לב, וירידה של 40 אחוז בהתקף לב באופן ספציפי. בהשוואה לאלו שלא נטלו תוספים.


"מצאנו שזה מפתיע עם אומגה 3 שיש איתות כה חזק להפחתת התקף לב, והתוצאות השתנו כל כך עם צריכת הדגים", אומר מנסון. "אם אתה מקבל כבר שתי מנות דגים בשבוע, אתה לא מתכוון לראות תועלת ברורה מהתוסף התזונתי."


באופן דומה, ניתוח מדוקדק יותר של הממצא כי ויטמין D הפחית את הסיכון למות מסרטן העלה גם כי תת קבוצות מסוימות נהנו יותר מאחרות. כשבוחנים את אלה הסובלים מהשמנת יתר או סובלים מעודף משקל, נראה כי לא היה שום תועלת מבחינת מניעת מוות מסרטן. "דפוס הממצאים מצביע על איזון מורכב של יתרונות וסיכונים לכל התערבות", מציינים החוקרים במחקר מופשט.


מחקר אחר הטיל ספק בערכם של תוספים אלה. מטא-אנליזה שפורסמה ביולי השנה ב- Annals of Internal Medicine של 277 ניסויים מצאה כי מעט תוספי התזונה הציעו השפעות מגנות מפני מחלות לב. הוא ציין כי היו עדויות לכך שבאוכלוסיות בסיכון גבוה תוספי חומצות שומן מסוג אומגה 3 אכן סייעו בהגנה מפני התקף לב.


מבט מקיף על הממצאים (ועל ראיות קיימות אחרות) מראה שאין תשובה מתאימה לכל כשמדובר בנטילת תוספים, אומר מנסון. הנתונים מצביעים על כך שמי שמרוויח מנטילת ויטמין D או תוספי שמן דגים, מה היתרונות ומה הסיכונים, שונה בתתי קבוצות משנה שונות של אנשים.


"המחקר מצביע על הצורך במחקר נוסף כדי לקבוע אילו אנשים עשויים להפיק תועלת נטו מתוספים אלה", אומר מנסון.

אז, להשלים או לא? ישנם יתרונות אפשריים, אך אל תגזימו...

האם המחקר מציע לך לשנות את הרגליך בכל הנוגע לנטילת תוספי מזון או לא? מנסון מייעץ שכשמדובר בתוספי תזונה, יותר אינו בהכרח טוב יותר, ולעתים קרובות זה גרוע יותר. "לא ראינו [תופעות לוואי] שליליות, אך מגה-מינון על תוספים אלה עלול להיות בסיכון," היא אומרת.


המכון הלאומי לסרטן מזהיר כי צריכה מוגזמת של כל חומר מזין עלולה להיות רעילה. יותר מדי ויטמין D יכול להזיק מכיוון שהוא מעלה את רמות הסידן, מה שעלול להוביל לסידן (משקעים של מלחי סידן בכליות, בלב או בריאות) ולהיפרקלצמיה (רמות גבוהות של סידן בדם).


"באופן כללי ויטמין D או שמן דגים אינם מזיקים מדי", מסביר ד"ר הירש. "אבל אני לא רוצה שאנשים יתעוורו מרעיון שויטמין D ושמן דגים יצילו את היום."


עבור אלו הנוטלים תוספי ויטמין D או שמן דגים במינונים מתונים, המחקר מציע שהם עשויים לרצות להמשיך בכך, על פי מנסון.


הירש מציין כי היתרונות של ויטמין D אינם ברורים בחקירה זו. (שימו לב כי הנתונים הנוכחיים לא מצאו ירידה בשכיחות הסרטן בקרב הנוטלים תוספי ויטמין D; הנתונים מצאו ירידה במקרי המוות מסרטן בקרב אלו שנטלו ויטמין D שאובחנו לאחר מכן כחולי סרטן בהשוואה לאלו שלא לקחו תוספי תזונה). 


אך נטילת תוספי אומגה 3 עשויה לשפר את בריאות הלב, במיוחד בקרב אפרו-אמריקאים, שהגיעו לתוצאות כה דרמטיות במחקר זה, אומר הירש.


"עבור אפרו-אמריקאים שבריאים בסך הכל, הגדלת צריכת תוספי אומגה 3 עשויה להיות כדאית ומגינה," אומר הירש. "אין שום נזק ואולי אף תועלת גדולה."


חשוב לזכור כשאתה מדבר על אילו צעדים אתה יכול לנקוט כדי להפחית תוצאות בריאותיות לא רצויות, כמו התקף לב ומוות מסרטן, כדי להתמקד בצעדים שכבר הוכחו כמביאים לשינוי גדול, אומר הירש.


"לפני שאנשים נתלים בנטילת תוספי תזונה כדרך להוכיח שהם מצליחים טוב, הם באמת צריכים להתמקד רק בשיפורים באורח החיים, כמו פעילות גופנית באופן קבוע ואכילה בריאה. אחרת הם מפספסים את התמונה הגדולה ", אומר הירש.


מנסון ומשתפי הפעולה שלה מצפים להמשיך במעקב ארוך טווח אחר אוכלוסיית המחקר ולבדוק עוד יותר גורמים גנטיים וסמנים ביולוגיים שעשויים לחזות תוצאות בריאות כדי שיוכלו לזהות טוב יותר את אלה שעלולים להפיק תועלת מתוספים.


https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/new-data-on-health-benefits-vitamin-d-fish-oil-supplements/?fbclid=IwAR04aiKLKPUOODQwIglY4gaskYz-jKmna_UO-OCzFRI5ZpvBCt3_rb8B2GU

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה