יום שני, 19 ביולי 2021

מה יותר מזיק לעורקי הלב, שומן רווי או סוכר?, הקשר למחלות לב כליליות, קובי עזרא

שלום כאן קובי עזרא מומחה לרפואה נטורופטית, היום אשאל אתכם שאלה: מה יותר מזיק לעורקי הלב, שומן רווי או סוכר?, הקשר למחלות לב כליליות, להלן מחקר שבדק את הנושא.



כשהמטרה היא לצמצם את הנטייה לפתח מחלות לב וכלי דם ההנחיות התזונתיות ממשיכות להמליץ ​​על הגבלת צריכת שומנים רוויים. המלצה זו נובעת במידה רבה מהתצפית כי שומנים רוויים יכולים להעלות את רמות הכולסטרול הכללי בסרום (total cholesterol), ובכך להגדיל את הסיכון למחלת לב כלילית טרשת עורקים (coronary heart disease). 

עם זאת, רמת הטוטל כולסטרול קשורה רק במידה מועטה למחלת לב קורונרית וטרשת עורקים, חשוב יותר מהרמה הכוללת של כולסטרול בדם היא כנראה מספר וגודל של חלקיקי ליפופרוטאין בצפיפות נמוכה (LDL) המכילים אותו. 

באשר לשומנים רוויים, שומנים אלה הם סוג מגוון של תרכובות; לשומנים שונים עשויה להיות השפעה שונה על LDL ועל סיכון רחב יותר למחלת לב כלילית בהתבסס על חומצות השומן הרוויות הספציפיות (SFA) שהם מכילים. 

חשוב לציין, עם זאת, אנשים אוכלים מזון, ולא חומצות שומן מבודדות. מקורות מזון מסוימים של SFA עשויים להוות שום סיכון למחלת לב כלילית ואולי אף להגן עליהם. 



עצות להפחתת שומן רווי בתזונה ללא התחשבות בניואנסים לגבי LDL, SFA או מקורות תזונתיים עשויות להגדיל את הסיכון של אנשים ללקות במחלת לב כלילית

כאשר מוחלפים שומנים רוויים בפחמימות מזוקקות, ובמיוחד בתוספת סוכרים (כמו סוכרוז או סירופ תירס עתיר פרוקטוז), התוצאה הסופית אינה חיובית לבריאות הלב. 

למעשה החלפה שכזאת מובילה לשינויים ב- LDL, ליפופרוטאין בצפיפות גבוהה (HDL) וטריגליצרידים העלולים להגביר את הסיכון למחלת לב קורונרית

בנוסף, דיאטות עתירות סוכר עשויות לגרום להפרעות רבות אחרות הקשורות לסיכון מוגבר למחלת לב קורונרית, לרבות רמות גבוהות של גלוקוז, אינסולין וחומצת שתן, בעיות בסבילות לגלוקוז, עמידות להורמונים אינסולין ולפטין, מחלת כבד שומנית לא אלכוהולית ותפקוד טסיות שונה. 

נמצא כי תזונה עשירה בסוכרים גורמת לסיכון מוגבר פי- 3 למוות עקב מחלות לב וכלי דם, אך סוכרים, כמו שומנים רוויים, הם סוג שונה של תרכובות. החד-סוכר, הפרוקטוז והממתיקים המכילים פרוקטוז (למשל סוכרוז) מייצרים דרגות גבוהות יותר של הפרעות מטבוליות בהשוואה לגלוקוז (מבודד כמונומר, או בשרשראות כעמילן) ועשוי להוות סיכון גבוה יותר למחלת לב קורונרית

מאמר זה סקר את הראיות שקושרות שומנים רוויים וסוכרים למחלת לב קורונרית, והגיע למסקנה שהאחרון מהווה יותר בעיה מאשר הראשון, כלומר שסוכרים מתועשים מזיקים יותר ללב בהשוואה לשומנים רווים. 

ההנחיות התזונתיות צריכות להעביר את המיקוד מהפחתת שומן רווי, והחלפת שומן רווי בפחמימות, במיוחד כאשר מזוקקים פחמימות אלה. 

כדי להפחית את הנטייה למחלת לב קורונרית, ההנחיות צריכות להתמקד במיוחד בהפחתת צריכת סוכרים מרוכזים, במיוחד הסוכרים המכילים פרוקטוז כמו סוכרוז וסירופ תירס עתיר פרוקטוז בצורת מזון ומשקאות מעובדים במיוחד.


מקור: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26586275/

אין תגובות:

הוסף רשומת תגובה